Sunday, November 7, 2010

PHENYLKETONURICS???


Ucapan terima kasih buat Cik Hasmiera Hashim kerana meninggalkan COKE LIGHT anda ye...

Jadi mengerti sudah ianya buat diri ni...baiklah..

First impression..wow...the design was not bad(i'm talking about LIGHT COKE>>)..disebabkan body luaran cantik jadi menarik minat untuk membaca ingredient..then i found this..”TIDAK SESUAI UNTUK PHENYLKETONURICS”..

Kening terangkat sebelah menunjukkan tak faham maksud..(hahahaha..tipu..mana reti buat kening terangkat sebelah..ala konon2 tu menunjukkan diri ni tak faham apa tu..)eyh..sudahlah..semua orang tahu kau tak tahu apa benda PHENYLKETONURICS tu..

tiba2 jari yang tak berapa nak halus ni menekan punat2 di laptop & search word PHENYLKETONURICS...(nadia poyo)

tadaaaaaaaaaaaa...i already knew..

this was the explaination:

PKU adalah suatu penyakit kelainan metabolisme tubuh yang disebabkan karena tubuh kekurangan suatu enzim yang diperlukan untuk mencerna salah satu asam amino, yaitu fenin alanin. Oleh karena itu penderita PKU tidak boleh mengkonsumsi aspartam karena kandungan fenin alanin-nya dapat menumpuk di tubuh. PKU merupakan penyakit keturunan yang sangat jarang, yang kemungkinannya 1 berbanding 15000 orang. Penderita PKU tidak dapat makan makanan seperti orang normal, mereka harus mengikuti diet yang ketat makanan rendah protein dan dibantu dengan formula khusus berbentuk makanan cair. Penderita PKU tidak boleh mengkonsumsi produk yang mengandung aspartam...

Tahu dari mana saya tidak menderita Phenyl Ketonuria?

Bila anda sampai sekarang dapat memakan makanan berprotein (seperti daging, telur, roti, kacang-kacangan, susu, keju dll) tanpa terjadi gejala kerusakan otak, kemunduran mental, hilangnya pigmentasi pada kulit, rambut, dan mata, berarti anda tidak mengidap phenyl ketonuria

p/s:ok..coke biasa lagi sedap dari yang ni...


4 comments:

  1. haha. baru tau. mula2 baca td nak sebut pun terbelit belit lidah. haha. aah aah, coke yg ni mcm tawar, x sedap. tp azu dah lama x minum coke. feeling feeling boikot gitew. huhu.

    ReplyDelete
  2. yup2..x sedap sgt...hehe...better yg bese nyer...tak slalu minum jugak tp word tuh cam interesting kan..hehe

    ReplyDelete
  3. aku punye coke !!
    mmg la x manis sbb dah name pun diet coke.
    dalam gmbar pun ade zero sugar.
    hahah.
    design cantik.

    ReplyDelete
  4. hahaha..mie..ak tawo ko beli tok ak tuh..hehe...

    ReplyDelete